De historie van Sportschool Jaap Schuitema

Opgericht in 1957

Oosterse vechtsporten worden in de regio Groningen al sinds de jaren vijftig beoefend. Eén van de eerste sportscholen in Groningen waar sporten als judo en jiu-jitsu konden worden beoefend was "Sportschool van de Bor". In 1957 is "Sportschool van de Bor" opgericht door Paul van de Bor. Hij is één van de pioniers in Noord-Nederland op het gebied van Oosterse vechtsporten.

Kostersgang

De sportschool was gevestigd in een karakteristiek pandje aan de Kostersgang (achter het politiebureau) waar vele generaties vechtsporters judo, jiu-jitsu en karate met heel veel plezier hebben beoefend.
Op de begane grond waren de Dojo, kleedruimtes, douches en "het kantoor" waar Paul van de Bor zijn sportschool bestierde. De bovenverdieping werd in beslag genomen door een soort van fitness- c.q. kleedruimte en (heel belangrijk) een bar, waar vele uurtjes nagepraat werd over alle sportprestaties.

Embleem

Wie bewaard die heeft wat, want los van de goede herinneringen van die tijd, bezorgde Wim Kamps ons een oud embleem van "Sportschool van de Bor". Deze is hiernaast afgebeeld. Als je op het embleem klikt, wordt het vergroot weergegeven in een appart venster. Dat Paul van de Bor erg ruim dacht bleek ook wel uit het embleem: "Groningen en Omstreken". Maar je kunt het ook letterlijk nemen. "Sportschool van de Bor" heeft altijd veel samengewerkt met budoverenigingen uit de regio.

Foto's

Vanaf het allereerste begin zijn al foto's gemaakt van de sportieve activiteiten. Klik maar eens op de foto hiernaast. Dit is een judoles ergens in 1957. Op de achtergrond staat een zeer enthousiaste Paul van de Bor. Links zijn Adje en Kina de o-goshi aan het oefenen. Rechts op de foto is Carry-Ann Tjong-Ayong een ippon-seoi-nagé aan het oefenen met haar zusje Nel Tjong-Ayong. Op de voorgrond liggen Ans van Dammen en Meta die de gesa-gatamé aan het uitvoeren zijn.
Er zijn op deze site nog vele foto's te vinden van alle activiteiten die in de loop der jaren zijn gehouden.

Gezelligheid en sportiviteit

Bij "Sportschool van de Bor" stond gezelligheid en sportiviteit altijd voorop. Deze lijn wordt ook nu nog steeds voortgezet. Om een beetje een idee te krijgen van hoe het vroeger was, kun je het beste één van de heren op de foto hiernaast eens uithoren. Klik op de foto voor een vergroting. Als je ze niet mocht herkennen, dan maar even voor de zekerheid hun namen: De boverste rij, van links naar rechts, zijn: Jaap Schuitema, Ronald de Jong, Martin Hoekzema, Abel Bolhuis. Daaronder: Wim Kamps, Renger Boersma, Jan Boonstra en Harry Strating.

Brand

In 1987 dreigde door een brand een einde te komen aan de sportschool van de Bor; het pandje brandde van binnen uit, waardoor er niet meer getraind kon worden. Budo-vereniging Chikara bood aan hun Dojo voor een aantal avonden per week aan de gedupeerde sportschool te verhuren. Vanaf dat moment werd de sportschool, in een wat kleiner formaat voortgezet aan de Noorderbuitensingel 5. Eén van de leerlingen van Paul van de Bor was Jaap Schuitema, in de periode van 1975 tot 1987 was Jaap een van de hoofdtrainers van de sportschool. Na de verhuizing naar de Noorderbuitensingel heeft Jaap dan ook de sportschool overgenomen. Vanaf dat moment werd de naam gewijzigd in "Sportschool Jaap Schuitema" en werd er een nieuw embleem gevoerd (klik op het embleem hiernaast). De school legt zich voornamelijk toe op het jiu-Jitsu, wat dan ook tot op een zeer hoog niveau kan worden beoefend.
Chikara verhuisde vervolgens naar de Koningsweg en dus verhuisde "Sportschool Jaap Schuitema" met hen mee. Nadat Chikara werd opgeheven, werd het tijd om een nieuw onderkomen te zoeken. Daarom werd er sinds 6 september 2005 getraind in de dojo van de stichting Kelderwerk aan de Hamburgerstraat 13 in Groningen. Ondertussen was het kleine formaat sportschool al weer wat groter geworden zoals ook blijkt uit de hiernaast afgebeelde groepsfoto (van een klein deel) van de leden in 2008.

Verhuizen

Begin 2011 moest de Stichting Kelderwerk van de verhuurder vertrekken uit het pand aan de Hamburgerstraat. Door deze noodgedwongen verhuizing van Kelderwerk kwam er een eind aan de dojo die "Sportschool Jaap Schuitema" aan de Hamburgerstraat 13 van de stichting huurde. Gelukkig zou er in het nieuwe pand, het voormalig Rabobank bankgebouw achter winkelcentrum Paddepoel in Groningen, een nieuwe dojo op de eerste etage ingericht worden.

Aanvankelijk zag het er in maart van dat jaar naar uit dat "Sportschool Jaap Schuitema" een paar weken dicht moest omdat de dojo op de nieuwe locatie nog niet klaar was. Om toch trainingen te kunnen geven werd er vanaf april 2011 eerst op een provisorische ondervloer getraind tussen de fitnessapparatuur op de begane grond.

Natuurlijk was dat geen ideale situatie. Echter de vrijwilligers van Kelderwerk hebben de schouders er die zomer flink onder gezet, zodat de trainingsruimte klaar was voor het seizoen 2011/2012. Het belangrijkste onderdeel in de dojo werd de speciale, zachte mat die vooral van pas komt tijdens allerhande worpen, grondgevechtoefeningen en valbreektechnieken.

Het resultaat was dat vanaf dinsdag 30 augustus 2011 "Sportschool Jaap Schuitema" officieel is gestart met het geven van trainingen in de nieuwe dojo van de stichting Kelderwerk aan de Pleiadenlaan 8a.