Wedstrijdvormen

Natuurlijk is het jiu-jitsu een recreatieve, sportieve aangelegenheid, maar er zijn ook wedstrijdvormen en wel: het duo system en het fighting system. De wedstrijden vinden plaats in toernooien, zowel in district Noord-Nederland als landelijk.  

Duo system

In het duo system kunnen punten worden behaald door samen met een partner, vandaar de naam duo, in demonstratievorm om de beurt verdedigingen te laten zien. Hiervoor worden punten gegeven en het duo met de meeste punten wint. Het gaat hierbij om het tonen van effectiviteit, perfectie en dynamiek.

Worp

Fighting system

Het fighting system is voor jiu-jitsuka's die meer competitief zijn ingesteld en zich in wedstrijden willen meten met anderen. Ondanks het korte aantal jaren van zijn bestaan, is het fighting system uitgegroeid tot een populaire wedstrijdsport. Het vindt z'n officiële erkenning door aansluiting bij de Judo Bond Nederland.
Het fighting-system is een wedstrijdvorm waarin gescoord kan worden met zowel schop- en stoot-technieken als met worpen en controle-technieken. De wedstrijd is daartoe opgedeeld in in drie fases waarin punten kunnen worden gehaald.

Fase 1: Het afstand-gevecht
  Beide jiu-jitsuka's staan tegenover elkaar; er kan gescoord worden met schop- en stoottechnieken.
Fase 2: Het contact-gevecht
  Beide jiu-jitsuka's hebben elkaar vastgepakt; er kan gescoord worden door de tegenstander met werptechnieken naar de grond te brengen.
Fase 3: Het grond-gevecht
  Er kan gescoord worden door controle over de tegenstander te krijgen of de tegenstander te dwingen tot overgave.

Door de goed doordachte wedstrijdregels en strak gereglementeerde arbitrage wordt in elke fase van de wedstrijd de blessurekans zo gering mogelijk gehouden.

Polsklem