Verslagen 2011

Jiu-Jitsu stage van Achim Hanke te Delmenhorst, zaterdag 12 november

Auteur: Bert Jurrema

Op zaterdag 12 november jl., vertrokken Ruben Bijkerk en ondergetekende met frisse zin om 11.00 uur richting Duitsland, naar Delmenhorst, voor een stage met Achim Hanke. De aanvang was om 14.00 uur.

Ruimschoots op tijd, om 12.45 uur kwamen wij aan. Eenmaal daar zochten wij eerst "Kaffee mit Kuchen auf."
Ruben trakteerde op een overheerlijk kwark gebak met cappucino. Na ongeveer drie kwartier vertrokken wij naar de sporthal, waar wij ons omkleedden.

Het thema was: direkte en indirekte combinaties, staand en op de grond. Deze zijn bij velen van ons bekend, vanuit onze eigen lessen, door onze eigen Jaap Schuitema.

Na een kort kennismakingsgesprek met Achim begonnen wij aan de warming up. Er waren ongeveer een kleine honderd deelnemers waarvan wij de enige twee uit Nederland waren.
Wat een heel leuk onderdeel van de warming up was, was dat je bij de tegenstander je benen om het middel moest klemmen en vanuit die positie "om je tegenstander heen moest klimmen". Dus van voren, naar de rug toe, of andersom, zónder aan de grond te komen! Dit kun je ook proberen door onder de benen door te gaan, werderom zonder de grond aan te raken. Achim deed het met iemand voor waarbij het lukte. Het is het proberen waard.

Het was een heel leerzame stage. De juji-gatame's kwamen uitgebreid aan bod, gevolgd door bijvoorbeeld overnames. Zowel direkt en indirekt al dan niet in combinatie met grepen en wurgingen staand en op de grond, waarbij het (door)rollen ook van belang is.

Er werden 2 pauzes van ongeveer een kwartier ingelast. Na ruim 4 uur op de mat te hebben gestaan, sloot Achim af. Iedereen was erg enthousiast en hij kreeg een hartelijk applaus.
Het was een heerlijke middag waarbij wij ons goed vermaakten en uitgebreid de leerstof tot ons namen. Als toetje hebben Ruben en ik onszelf getrakteerd op de inmiddels overbekende XL schnitsel, en een heerlijke koude pul Duits bier!
Daarna stoven wij weer richting Nederland waar wij omstreeks 21.30 uur aankwamen bij de Nederlandse grens.

Al met al een zéér geslaagde en vermakelijke dag!!!

Bert Jurrema.

Jiu-Jitsu districtsstage Hodoki-waza in Oenkerkdoor Albert van der Zee, zaterdag 8 oktober

Auteur: Ruben Schortinghuis

Okidokie What’s Up in Oenkerk

Op zaterdag 8 oktober gingen Wytze, Bernhard, Alex, Ben, Martin,Bert , Ruben Bijkerk en ondergetekende naar de dojo van FMT budo in Oenkerk. Daar gaf Albert van der Zee (3e dan) een leerzame stage met als thema “Hodoki-waza.”

Hocus pocus okidokie what’s up?

Nee, hodoki-waza… is een Japanse term voor “bevrijdingen”. Docent Van der Zee had er maar liefst twaalf voor ons in petto. Een paar bevrijdingen kende ik nog niet. Het handje geven en dan je duim om die van de ander vouwen, waarna je vliegensvlug naast de tegenstander gaat staan en dan diens duim flink naar beneden duwt met beide handen, vind ik een vermakelijke techniek. Althans toen ik hem uitvoerde bij diegene waar ik mee oefende. Toen Albert van der Zee hem bij mij toepaste vond ik hem minder komisch. Na twee uur vond Albert dat iedere deelnemer de geleerde technieken moest demonstreren tegen drie aanvallers. Dat ging prima alleen raakte ik bij de variant waarbij twee man je polsen van achteren pakken compleet in de war. In deze techniek moet je je snel omdraaien en de armen van de tegenstanders in elkaar laten draaien, waarna ze over hun eigen voeten struikelen. Het lukte mij wel om de oranjebanders Bernhard Veen en Alex de Vries om te kieperen, maar dat was meer op domme kracht dan op techniek.

Jiu-Jitsu districtsstage kansetsu-waza door Sjoerd Kuipers, zaterdag 12 maart 2011

Auteur: Ruben Schortinghuis

Haal meer uit je JBN lidmaatschap: Doe mee met een stage!

Toen ik lid werd van Sportschool Jaap Schuitema heb ik mij korte tijd later aangemeld bij de Judobond JBN. Om de zoveel tijd valt het bondsblad op mijn deurmat, maar de hoeveelheid informatie over jiu-jitsu die er in staat is helaas nogal gering. Gelukkig biedt het JBN lidmaatschap nog andere voordelen.

Zo bestaat de mogelijkheid om aan allerlei jiu-jitsu activiteiten mee te doen. Omdat ik graag het maximale uit mijn lidmaatschapsgeld haal besloot ik mee te doen aan de districtstage die op 12 maart werd gehouden in dojo Asahi in Assen. Derde Dan Sjoerd Kuipers verzorgde deze stage waarin de nadruk werd gelegd op Kansetsu-waza (klemtechnieken).
Om 13:20u reed ik voorzichtig het parkeerterrein van sporthal de Timp op. Wat een drukte. Overal ouders met rondrennende kinderen. Bij de ingang keek ik door de ramen naar binnen en daar zat nog veel meer volk. Ik wist niet dat jiu-jitsu stages zo populair waren!

Uit de groep waar ik op dinsdag, en af en toe op donderdag, mee train hadden Alex, Bernhard, Martin en Sandy mij verteld dat ze ook zouden komen, maar ik zag ze nergens. Toen ik mijn hoofd omdraaide en het bordje 'Dojo Asahi, hier om de hoek' aan de muur zag realiseerde ik mij dat ik aan de verkeerde kant van het gebouw stond. Bij de echte ingang van de dojo leek het alsof ik in een boek van Steven King was beland. Hier heerste totale stilte. Er stond geen fiets in het rek en toen ik door het betraliede raam van de deur naar binnen keek zag ik alleen maar duisternis. Toen ik de deur open duwde klonk een piepend geluid.

Eenmaal binnen leek het erop dat de dojo nog midden in een verbouwing zat, want overal lagen en stonden nog bouwmaterialen. Gelukkig zag de trainingsruimte zelf er perfect uit. Bovendien had de beheerder bij de bar een lampje aangedaan zodat ik zag dat Alex, Bernhard en Martin er al waren. Lange tijd leek het erop dat we privé les zouden krijgen van Kuipers, maar op het laatste moment liepen er nog zesentwintig andere jiu-jitsuka's, waaronder Sandy, binnen zodat we in ieder geval met een flinke groep aan de slag konden.

Kuipers had de eerste klemtechnieken alvast ingebouwd in de warming up. Tegen de tijd dat we een paar rondjes hadden gelopen over de comfortabele grijs oranje matten, waren mijn rechterhand en pols al flink verdraaid en had ik het zelfde gedaan bij de persoon die naast me liep.

Hierna demonstreerde Kuipers een aantal klemmen en controles die we vervolgens geestdriftig met onze oefenpartner trainden. Nu ken ik niet alle Japanse termen van deze oefeningen, maar vooral de techniek waarbij je iemands hoofd met je arm langs de kaaklijn omvat en dan iets omhoog trekt vind ik een leuke techniek. Althans als je hem bij iemand anders mag doen.

Speciaal voor de oudere deelnemers lastte Kuipers een korte plas en drink pauze in. Deze 'oudere jongere' maakte ook maar even van deze gelegenheid gebruik. De rest van de tijd vloog om en met nog maar een paar minuten te gaan gingen we verder in groepjes van vier. Binnen dat groepje werd ieder persoon aangevallen door de andere drie. Alle technieken die je tijdens deze stage had geleerd moest je toepassen in je aanval en verdediging. 'Helaas' kwam ik niet meer aan de beurt om aangevallen te worden omdat de tijd om was. Gezien de tegenstanders, twee enorm grote kale mannen met een zwarte band en een met een bruine (die wel haar had), zou ik in mijn geval eerder willen spreken van: 'Saved by the bell!'

Na afloop sprak ik met de andere jiu-jitsuka's waar ik doorgaans mee train. Iedereen was enthousiast en we waren het er over eens dat Sjoerd Kuipers er een leuke en leerzame stage van had gemaakt.

Kortom: een aanrader!

Kort verslag kyu-examens jiu-jitsu, dinsdag 1 februari 2011

Auteur: Ruben Schortinghuis (ex wit, nu geel)


Geslaagd avondje jiu-jitsu,

De dag des oordeels, dinsdag 1 februari 2011. Een groepje witte band jiu-jitsuka's wacht op het startsein van het examen gele band. Dit onder het alziend oog van het dynamic duo Jaap Schuitema en Ruben Bijkerk. Jaap is natuurlijk superervaren in het afnemen van examens, maar voor Ruben Bijkerk is deze klus onderdeel van zijn eigen examenstof. Bijkerk is hard op weg naar een felbegeerde Jiu Jitsu docentenbevoegdheid. Met zulke enthousiaste leerlingen als vanavond moet deze opdracht niet zo moeilijk zijn.

Vol overgave gingen de mannen en vrouwen aan de slag. Bevrijdingen, pakkingen,worpen, stoten, slagen en tal van verwrongen gezichten en luide kreten; het leek af en toe wel alsof ik in een slechte kung-fu film was beland. Of een hele goede film van Steven Seagal, is ook mogelijk. Maar dan zonder The Man himself.
Na een warming up toonden we de examinatoren onze valbreekvaardigheden en rollen. Hierna renden we kris kras door de zaal en lieten we op commando een gevechtshouding zien. Zeer krijgshaftig allemaal! Daarna gingen we in tweetallen aan de slag. Af en toe pikten de examinatoren er een duo uit die de verschillende technieken moesten laten zien. Ondergetekende en Alex demonstreerden bijvoorbeeld de "o-soto-o-toshi". Een ander duo liet een geweldige "o-goshi", een heupworp, zien.
Uiteindelijk kwam iedereen bij het demonstreren aan de beurt. Het uur vloog om en toen de grote wijzer van de klok op twaalf en de kleine op acht stond hadden we in rap tempo alle examenstof gedemonstreerd. Na een kort beraad waren Jaap en Ruben er wel uit. Felicitaties, want iedereen was geslaagd. Ze vonden dat er grote inzet was getoond en dat we maar snel naar de winkel moesten gaan om een gele band te kopen.

Zie hier de foto van de examenkandidaten.