Verslagen 2007

 

Stage Keulen, Arthur Allerborn, 25 augustus 2007

Tom, tom en little Bokito

Al slaap uit de ogen wrijvend, naar een bakkie verlangend en vol goede moed vertrokken Maurits, Peter en Ruben op zaterdag 25 augustus 2007 naar Keulen. Ze gingen daar aan een stage meedoen. Gegeven door Arthur Allerborn. Een bekende (kick)boks, muy thai expert.
Thema infight: "hoek", elleboog en knie.

Keulen is een grote stad en ligt midden in het dichtbevolkte "Ruhrgebiet". Hetgeen een volle sporthal garandeert: 140 deelnemers.

We hoefden de mat niet te "verkennen" want Arthur begon meteen met de eerste techniek. Hoek(slag/stoot) naar de buik. Verpakt in een specifieke warming-up: tegenover elkaar staan en tegelijk, langs elkaars armen heen stotend/bewegend, een hoek naar de buik maken. Ontspannen,soepeltjes,vanuit de heupen en de benen....Voor Tom en tom (allebij geen twintigers meer) een uitdaging. Voor little Bokito(100 kg) en Bokito(BRD/+100kg) een hele ....

Door iedere keer aanwijzingen/tips erbij te krijgen werd de uitvoering/be- heersing steeds verder verfijnd. De handschoenen erbij aan zodat Tori krachtig(er) kon stoten. Tegelijkertijd leerde Uke zich een houding, en de dekking(passief), vorm te geven. Uitbouwend naar een "accent maken": eerst wat "plaagstootjes" en dan krachtig toestoten met verplaatsing. Dezelfde methodiek werd ook gebruikt voor de hoek naar het hoofd (houding arm/schouder, draai vanuit heupen.) Hoek naar de kin/"uppercut" (vanuit de benen, bovenlichaam recht.) Ondertussen waren de stootkussens/"pads" erbij gekomen. Het goed hanteren van de pads is een hele kunst van en voor Uke. De zweetdruppels komen, bij Uke en Tori, dan ook goed los. Tevens werden er combinaties getoond en geoefend. Een hoek staat nooit op zich, deze dient "voorbereid" te worden, oftewel een opening/gelegenheid creŽren.

Allengs gingen we over naar de "clinchsituatie". Met een of twee handen de nek of het hoofd vastpakken/controleren. De clinch is een goede "plek" om de elleboog of knie in te zetten. Echter, de afstand wordt steeds kritischer! Een arm/been is mobieler, "teleskopischer". Elleboog/knie hebben een geringer bewegingsbereik. Jezelf goed positioneren is dan ook een "must".
Via de elleboog en knie hadden we elkaar uiteindelijk bij het hoofd vast. Om Uke helemaal voorover dwingend en knie "proevend" tot overgave te bewegen.

Een goede vuistregel bij het korte werk is: "Wat (jouw elleboog, knie) zich buiten (armen,benen tegenstander) bevindt maakt ook van buiten (naar binnen) de verdediging en wat zich binnen bevindt blijft ook binnen." Aan het eind vatte Arthur de technieken en onderliggende principes nog eens samen. Waarmee een einde aan vier uur intensief werken kwam.

Op de terugweg zat het verkeer niet mee en had Maurits, luid en duidelijk op de achterbank zittend, problemen met z'n mobieltje. Hij was tijdens het sms'en 0031 vergeten. Een heleboel dames "van over de grens" hebben nu dus "laiverd...en ander Gronings" op hun display staan.... Uiteindelijk wist hij Appingedam te bereiken en begon ie over Tom, Tom... Nou daar hadden Peter en Ruben, voorin met de kaart bezig, het niet zo op. Zou li.... Bok... dan toch teveel koffie hebben gehad?