Verslagen 2005

 

Speld van verdienste voor Jaap Schuitema, 10-12-2005

Jaap Schuitema heeft op 10-12-2005 de speld van verdienste van het JBN district Noord Nederland ontvangen!
Deze bijzondere onderscheiding, in de vorm van een speld en een oorkonde,
is namens het districtsbestuur Noord Nederland aan Jaap overhandigd door Melle Postema.
Lees op de speciale pagina meer over deze onderscheiding.

Etentje met de sportschool 25 november 2005

Op vrijdag 25 november 2005 hebben we het etentje met de leden van de sportschool gehad.
Deze keer was de omgeving eens iets anders dan een regulier restaurant. Het was gezellig eten met uitzicht op een zwembad!
Lees op de speciale pagina meer over de bijzonder geslaagde culinaire happening van "Sportschool Jaap Schuitema".

Stageverslag zondag 9 oktober 2005

Alle Budowegen zijn een beetje krom...

Deze lijfspreuk van Frans Wessels hadden we zeker nodig. De lokatie - Asahi te Assen - was namelijk door wegwekzaamheden niet straight te bereiken. Toch wist zich - zondag 9 oktober om 14.00 uur - een leuk kluppie te verzamelen. In zo'n ruime Dojo krijg je dan alle mogelijkheden om lekker te vechtkunsten... Jaap Schuitema had een interessante mix van technieken met de lange stok, korte stok en mes uitgedacht. Vertrouwde elementen en nieuwe invalshoeken "all in one". Een stel "banders" - je weet wel, die "streepjes" gasten - had zelfs de moed, en het kunnen, om al doende de techniek te verfijnen. Chapeau! Het mes is en blijft een heftig stuk gereedschap. Het parool zal dan ook altijd wel blijven: zo snel mogelijk controle! Zelfs vanuit de periferie!
Lekker om gesport te hebben, fijn om een stage gedaan te hebben.

Ruben Bijkerk

 

Stageverslag Papendal zondag 2 oktober 2005

Op 2 oktober 2005 is een bijzondere stage gehouden die in het teken stond van de nagedachtenis aan Shihan Wim Boersma.
Lees hier op de speciale pagina het verslag van deze stage door Jaap Schuitema.

 

Duitsland-stageverslag zaterdag 10 september 2005

Drie Schuiteniers im Kreuztal

…..Of het niet al te dicht bij was?
Nee, lekker ver.....
Of er ook nog en beetje gereden kon worden?
“Ja, tussen de borden in.”
.....nou dan was het wel goed..... Wilden ze wel mee..... Simpel, toch ?!?

Dus besloten Lucien, Richard en Ruben weer eens onze Oosterburen te bezoeken. En wel naar Kreuztal (in de buurt van Siegen). Waar Wolfgang Kroel een stage zou geven. Wolfgang - zesde dan - is voor de deelstaat Westfalen dè opleidingsreferent. Een absolute topper. De stage, zaterdag 10 september j.l., had als zwaartepunt "Mehrfachangriffe" , oftewel: meervoudig, op velerlei wijze, herhaaldelijk aanvallen. Dat beloofde nogal wat. Na veel koffie (een heel belangrijke basisbehoefte Ruben), het nodige gas (een belangrijke basisbehoefte van de auto) en het noodzakelijke gekar kwamen we in Kreuztal aan. Na een half uur zoeken, er waren drie straten met dezelfde naam, waren we toch nog op tijd. Het was al aardig volgestroomd. Uiteindelijk deden er plus minus zestig deelnemers mee. Met de begroeting "Da sind die Holländer wieder" werden we ingelijfd.

Wolfgang beheerst dè overgang van absolute rust naar honderd procent inzet op fenomenale wijze. Zeg maar net een - besnorde - Jaap!!! Hierdoor maken de getoonde technieken des te meer indruk. Zelfs je trommelvliezen waren warm nadat we, op aangeven van Wolfgang, gepoogd hadden de mat de grond in te stampen tijdens de warming-up. Wolfgang begon z’n les met de uitgangspunten dat:
1. een aanval welhaast nooit een geïsoleerde actie is en;
2. dat we instinctieve - d.w.z. niet bewust gestuurde – (beschermings) reacties hebben c.q. hanteren.
Als voorbeeld haalde Wolfgang aan: er komt iets op je hoofd/gezicht af. Als "bescherming" houd je je hand/arm voor je hoofd/gezicht. De stage situatie zou dan als volgt kunnen verlopen: de aanvaller valt met één of meerdere slagen, direct na elkaar, aan. Als eerste reactie of ”verdediging” breng je je hand naar je achterhoofd (elleboog wijst dan recht naar voren - richting aanval). Hetgeen een stuk incassering inhoudt. Voor de tweede (vervolg) aanval heb je "iets" meer tijd. Die kun je bewuster met een "bekend" blok pareren. Rond deze situatie werd een complete verdedigingssequence opgebouwd. Deze werd in de loop van de stage uitgebreid en verfijnd.

Lucien wist vooral die natuurlijke reactie bij een kleine, lichte, bruine bandster cachet te geven. Gelukkig/helaas had ze al twee blauwe ogen. Ondertussen gaf Richard een zwart gebande dame bijles in ebi, zodat we toch nog met opgeheven hoofd door konden gaan. Wolfgang Kroel is een ervaren en kundig leraar. Hierdoor is de afwisseling tussen de getoonde technieken, de tijd die je krijgt om ze te oefenen, rust, tempo en opbouw zodanig in evenwicht dat de vier uren voorbij vliegen.

Op de terugweg hebben we in een Rastätte Gutburgerlich (oftewel Schnitzel en de rest) gegeten.
De kilometerteller bleek in orde.
Het werd vroeg.....

Kortom: herhalen!!!

Klik hier voor het Duitse verslag.

 

Strandtraining in Meerwijck op 23 juli 2005

De strandtrainingen van Jaap Schuitema zijn zo langzamerhand een bekend begrip geworden. In Meerwijck kijken de vaste bezoekers er zowaar al naar uit. De beveiligingsambtenaren van Meerwijck vinden zelfs dat we ons 'erg netjes gedragen' en zijn letterlijk bereid ons de schoenen na te dragen!

Kijk voor een kort verslag en prachtige foto's op de Meerwijck strandtraining pagina.