Jiu-Jitsu

Vechtkunst

Het jiu-jitsu is een vechtkunst met een groot scala aan technieken en bewegingsvormen; de technieken binnen het schoppen, stoten, werpen en de controletechnieken worden toegepast in de verdediging tegen gewapende en ongewapende tegenstanders. Binnen het jiu-jitsu zien we elementen die we ook aantreffen bij vechtsporten als judo, karate en aikido, wat gecombineerd leidt tot de 'totale vechtsport' jiu-jitsu! Wil je meer lezen over de achtergronden en de geschiedenis van het jiu-jitsu, dan vind je in de rubriek Achtergrond info een link naar de bijzonder informatieve bladzijde "Jiu-Jitsu-geschiedenis"
 
japans symbool

Kom eens kennismaken

Jiu-Jitsu is niet voor iedereen een bekende sport, maar gezien de brede opzet en door de bruikbare elementen binnen het onderwerp zelfverdediging neemt de interesse toe. Mede door de mentaliteitsveranderingen in de samenleving en het 'zich minder veilig op straat voelen' beoefenen steeds meer mensen jiu-jitsu. Je ziet ook steeds regelmatiger vrouwen jiu-jitsu beoefenen. Bij Sportschool Jaap Schuitema ben je van harte welkom om door een gratis proefles kennis te maken met het jiu-jitsu; dit kan op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur ! Het enige wat je nodig hebt is makkelijk zittende kleding en de moed om eens over de drempel van een dojo te stappen. Heb je al wat ervaring dan kun je ook terecht op dinsdagavond van 20.00-21.00 uur of op één van de andere uren.
 

Gezellige sfeer

In de afgelopen jaren zijn bij "Sportschool Jaap Schuitema" veel vechtsporters opgeleid. Daarvan zullen velen nog vaak met plezier terugdenken aan de jaren die ze hebben doorgebracht in de sportschool. Er werd/wordt intensief getraind en ook worden er regelmatig districtsstages en -trainingen bezocht. Daarnaast is en blijft de gezelligheid belangrijk, want behalve kwaliteit staat bij "Sportschool Jaap Schuitema" een goede sfeer en het op een verantwoorde manier beoefenen van jiu-jitsu hoog in het vaandel.
 

Veelzijdigheid

Wanneer je jiu-jitsu beoefent leer je een veelzijdigheid aan technieken; je hebt te maken met één van de meest dynamische vechtsporten, waarbij er een grote afwisseling is in zowel stoot- en traptechnieken als in worpen en controle-technieken. Het jiu-jitsu biedt verdedigingsvormen in allerlei bedreigende situaties tegen gewapende en ongewapende aanvallen, tegen één of meerdere tegenstanders, waarbij de aanval zowel vanuit staande positie als vanuit liggend op de grond goed kan worden geweerd. Aangezien het Jiu-Jitsu de grondlegger is voor drie andere vechtsporten (Aikido, Karate en Judo) kun je begrijpen dat de diversiteit van de vaardigheden groot is. Hierdoor wordt het hele lichaam getraind en komen zowel coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen aan bod. Natuurlijk is het jiu-jitsu een recreatieve, sportieve aangelegenheid, maar er zijn ook een tweetal (duo- en fightingsystem) wedstrijdvormen. Meer hierover lees je op de pagina wedstrijdvormen.
jiu-jitsu teken