Terug
Verslagen 2005 pagina

 

Stage Papendal, zondag 2 oktober 2005

Unieke Jiu-Jitsu Stage in het nationale Sportcentrum te Papendal.

Door: Jaap Schuitema

 

Op zondag 2 oktober vond een historische stagetraining plaats in ons nationale Sportcentrum Papendal. Meer dan 140 Jiu-Jitsuka’s kregen instructie in de hogere kata’s van het Jiu-Jitsu. Op twee matten werd gelijktijdig het Kime-No-Kata en het Goshin-Jitsu-Kata beoefend. De Kata’s werden behandeld door twee hoog gegradueerde docenten, die tevens deel uitmaken van de Nationale Gradencommissie Jiu-Jitsu. Het Goshin-Jitsu-Kata werd door Mario den Edel gedemonstreerd., Wim van Vorstenbos nam het Kime-No-Kata voor zijn rekening.

De stagetraining kan om meerdere redenen historisch worden genoemd. In de eerste plaats stond de stage in het teken van de nagedachtenis aan Shihan Wim Boersma welke ons de afgelopen zomer is ontvallen. Beoefening van Kata, als vorm van perfectie werd door Wim als een hoge vorm van Budo geacht. Wim werd herdacht met een moment van plechtige stilte en aansluitend een fraaie demonstratie van een gevechtsvorm met de Katana door Edgar Kruyning met zijn partner, beide gekleed in een traditionele Samoerai uitrusting.

De stage training was ook historisch vanwege de grote getale waarmee met name hoog gegradueerde Jiu-Jitsuka’s vertegenwoordigd waren. De meeste rood-wit geblokte “banders” welke het Jiu-Jitsu en Nederland rijk is, waren aanwezig.

Het Goshin-Jitsu-Kata en het Kime-No-Kata zijn beide Kata’s die moeten worden beheerst bij het examen voor 4e en 5e Dan Jiu-Jitsu. De beide kata’s hebben eveneens een plaats binnen het Judo curriculum als examenstof voor de hogere Dan-examens. Hoewel niet overal de kata’s op exact dezelfde wijze worden uitgevoerd, wordt binnen het Jiu-Jitsu gestreefd naar een eenduidige uitvoering. Deze stage heeft daar zeker een grote bijdrage aan geleverd.

Zonder initiatiefnemers en organisatoren zijn dergelijke evenementen niet mogelijk. Ik wil dan ook zeker Frans Wessels met het District Oost Nederland van de Judo Bond Nederland noemen, zij hebben deze unieke manifestatie mogelijk gemaakt. Frans toont zich telkens weer een enthousiaste animator van het Jiu-Jitsu. Een dergelijke stage verdiend het om een jaarlijks terugkomende traditie te worden en ik hoop dat Frans zich hiervoor nog lang zal blijven inzetten.